Mini kuharske novičke: rukola, pivo in piranska sol!

Si vedela, da spada rukola med gorčičnice in da je čudovita s parmezanom? Pa da bo Jamie Oliver solil s piransko soljo, Danci pa prav te dni poskušajo zvariti pivo iz čebeljih ličink?

8. 6. 2013

Beri dalje ...

Rukola

Samonikla zelena listnata rastlina (enoletnica) izvira iz Sredozemlja in jo v sredozemski kulinariki in medicini uporabljajo že od prvega stoletja. Spada v družino gorčičnic in ima dobro prepoznavno aromo in celo rahlo pekoč okus. Rukola ima izjemno malo kalorij, poleg ter pa vsebuje vitamine A, C in K, kalcij, železo, mangan, baker, kalij ter folno kislino, ki je koristna za ohranjanje zdravih kosti. Vsebuje veliko vode in deluje tudi diuretično. Divja rukola, ki raste med vinogradi, na travnikih in med zelenjavo na vrtu, ima intenzivnejši vonj in okus od gojene, je pikantnejša, zato je tudi bolj priljubljena.

  • Rukola s parmezanom

To je zelo preprost recept za jed, ki te bo navdušila s svojimi okusi in aromami, vendar bo kljub vsemu lahkotna. Rukolo dobro očisti in odcedi. Zmešaj dve žlici olivnega olja, malo balzamičnega kisa in malo vinskega kisa ter soli ter vse skupaj prelij po sveži rukoli. Na vrhu solate naribaj parmezan, lahko pa ga zamenjaj tudi z aromatičnim kozjim sirom.

Piranska sol

OliverOdlična piranska sol naj bi vstopila tudi v verigo restavracij znamenitega zvezdniškega kuharja Jamieja Oliverja. Piranske soline so posel izpeljale v partnerskem sodelovanju s podjetjem Slovely, ki je bilo ustanovljeno v začetku leta 2012 v Londonu in se ukvarja z distribucijo visokokakovostnih prehrambnih izdelkov v uglednih restavracijah in trgovskih verigah. Lastniki podjetja Slovely so Matevž Slokar, Joe Gray in Tony Jeans. Piranska sol je zdaj na voljo tudi v spletni trgovini Selfridges, ki bo v naslednjih dveh mesecih poskrbela tudi za celoten splet odnosov z javnostmi in promocijo v Veliki Britaniji ter posredovala izdelke Piranskih solin različnim odločevalcem ter mnenjskim voditeljem, kot so kuharji, kulinarični kritiki, blogerji, ki pišejo o hrani, in drugi.

Novo pivo

Nordijski laboratorij hrane NFL (znan po svojih raziskavah in eksperimentih z insekti, bakterijami in kvasom), ki ga je pred leti postavila do nedavnega najboljša restavracija na svetu, danska Noma, preizkuša drzne recepte za pivo, da bi petične jedce prepričal, da ob obroku namesto vina naročijo pivo. Zdaj se je raziskovalna ekipa povezala z največjo dansko pivovarno Carlsberg, da bi lansirala novo linijo butičnega piva, zvarjenega iz redkih sestavin, kot so denimo čebelje ličinke. Kot poroča Guardian, bo pri tem projektu Morten Ibsen, mojster pivovar za Carlsbergovo znamko Jacobsen, delal z Michaelom Bomom Frøstom z NFL-ja.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri