Kako v kuhinji po nepotrebnem trošiš elektriko?

Tudi ti delaš te napake v kuhinji, ki dvigujejo tvoj račun za elektriko? 

Kuhinja je velik porabnik elektrike. Že veš, kako je porabiti manj? (foto: Profimedia) Profimedia
26. 6. 2015

Hladilnik, zmrzovalnik, pomivalni stroj, mikrovalovna pečica, štedilnik ... Kuhinja je velik porabnik električne energije. Kako lahko porabo energije zmanjšaš? Tako, da ne delaš naslednjih napak, ki sta jih v knjigi Priporočilo za zeleno gospodinjstvo ob številnih drugih uporabnih nasvetih zbrali avtorici Alenka Lobnik-Zorko in Neva Železnik.

  • Če imaš v kuhinji zelo stare gospodinjske aparate, razmisli o novih. Stari aparati namreč porabijo tudi do trikrat več elektrike! Poleg tega stari hladilniki vsebujejo strupeno hladilno tekočino , ki ne sme priti ne v zrak ne v telo.
  • Ko kupuješ nove električne aparate, raje odštej malo več za takšne, ki varčujejo z energijo. Na dolgi rok se ti bo obrestovalo.
  • Bolj ekonomično je, da imaš hladilnik in zmrzovalnik ločena, saj se s stalnim odpiranjem zgublja hlad iz zmrzovalnika. Pomembno je tudi, da obema napravama redno odstranjuješ led, če te funkcije nimata vgrajene. 
  • Hladilna skrinja je bolj varčna kot hladilna omara, saj hladen zrak tudi med odpiranjem ostaja na dnu in ne uhaja ven.
  • Hrbtna stran hladlnika in zmrzovalnika naj bo 5-10 centimetrov odmaknjena od stene, da lahko zrak kroži.
  • Omisli si mikrovalovno pečico, saj s tem bistveno prihraniš pri pogrevanju jedi. Pri tem pazi, da teža jedi, ki jo segrevaš, ni večja od pol kilograma. 
  • Ekonom lonci bistveno skrajšajo čas kuhanja in s tem porabimo bistveno manj elektrike. Če ekonom lonca nimaš, vedno kuhaj tako, da lonec pokriješ s pokrovko, saj s tem zadržuješ toploto in potrebuješ manj električne moči. Kuhaj tudi na primerno veliki grelni ploskvi, saj s premajhnim loncem izgubljaš odvečno energijo.

Še nekaj preprostih trikov za manjšo porabo elektrike v kuhinji

  • Če imaš električni številnik, izklopi elektriko malo preden je jed kuhana, saj štedilnik še nekaj časa zadrži toploto. 
  • Če si varčne narave, uporabljaj električne naprave takrat, ko je cenejši tok. Pri nas je to med 22. in 6. uro zjutraj ter vse vikende in praznike. 
  • Uporaba pomivalnega stroja bo bolj varčna, če bo vedno, ko ga uporabiš, poln. Ne pozabi tudi redno čistiti filter.
  • Zanemarljivo ni niti to, ali ima kuhinja okno. Tako namreč v kuhinji bistveno redkeje prižgemo luč. Svetlobo pa jemljejo tudi temne stene v kuhinji. Če je le mogoče, si omisli svetle. Poskrbi, da bo v kuhinji varčna žarnica in ugašaj luč, če veš, da se daljši čas ne boš vrnila v kuhinjo. 

Pripravila: Sanja Macur

Poišči še več uporabnih nasvetov za dom, družino in vrt na spletni strani Lisa.si. Preveri pa tudi, kako je v imenu narave spregovorila Julia Roberts.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri