Izjemne eko urbane rešitve iz Velike Britanije

Da je eko ne le v modi, ampak je dejansko pravi trend, ki se dejansko uresničuje, te bodo prepričale novice iz Velike Britanije, še točneje: iz Londona.

9. 4. 2014

Varno kolesarjenje po Londonu

Britanska prestolnica ta hip velja za eno večjih gradbišč na svetu, kjer novi nebotičniki rastejo kot gobe po dežju. Gradbeni bum sovpada z novo transportno strategijo mesta, ki se, v skladu z evropskimi trendi, preusmerja k priljubljenemu kolesarjenju.

Načrtujejo vzpostavitev kolesarske mreže nad zemljo, ki so jo poimenovali SkyCycle.

Izkoristiti želijo obstoječe železniško omrežje in prostor nad železniškimi trasami, s čimer bodo kolesarje ločili od drugih udeležencev v prometu ter jim tako omogočili varen transport. V zadnjem desetletju se je število kolesarjev v Londonu povečalo za 70 odstotkov, kar pa še vedno predstavlja zgolj dva odstotka vseh prevozov v prestolnici.

London, ko gre za kolo, zelo zaostaja za drugimi mesti v Veliki Britaniji in za drugimi evropskimi velemesti.

Urbani vrtovi pod ulicami Londona

Vrtovi se lahko zasadijo vsepovsod, po novih londonskih izkušnjah tudi 30 metrov pod zemljo. Globoko pod ulicami Londona, v prostorih, ki so jih med drugo svetovno vojno uporabljali kot zaklonišča, sta Britanca Richard Ballard in Steven Dring zasadila rastline z namenom, da boste s hrano oskrbela bližnje restavracije in trgovine v južnem delu mesta.

urbani vrtovi v Londonu

Želela sta pokazati, da je vzgoja rastlin mogoča tudi na mestih, ki so na prvi pogled zelo neprimerna za rastline.

Vrtovi, poimenovani Growing Underground, tako nastajajo v podzemlju Londona na stalni temperaturi 16 stopinj Celzija, varni pred vsemi neprijetnostmi iz okolja, pred nevarnimi boleznimi in pred nepredvidljivim vremenom. Projekt hidroponske vzgoje sta razvila v 18 mesecih na površini 0,8 hektarja. Za vzgojo rastlin uporabljata varčne LED-luči in integriran hidroponski sistem. Rastline za svojo rast potrebujejo svetlobo in zemljo, a v predorih pod zemljo ni ničesar od tega. Kako to, da uspevajo? LED-luči rastlinam dovajajo svetlobo, potrebno za fotosintezo, hidroponska tehnologija pa omogoča rastlinam, da rastejo brez zemlje. Rastline vzgajajo na umetnih, pogosto sintetičnih podlagah in v vodi, polni hranljivih snovi.

Prve povrtnine, ki bodo dozorele poleti, so grah, brokoli, česen, bazilika, radič in nekatera eksotična zelišča.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri