Faktor X v politiki: Karizma ne garantira poštenih namenov!

Beseda karizma izhaja iz grške charis, kar pomeni milost, saj naj bi bili ljudje s charisom obdarjeni s svojevrstno milostjo.

Faktor X v politiki: Karizma ne garantira poštenih namenov!  (foto: shutterstock) shutterstock
25. 9. 2012

Sociolog Max Weber je karizmo opredelil kot pozitivno lastnost, po kateri se posameznik razlikuje od preostalih in zaradi katere okolica verjame, da ima ta oseba nadnaravno, nadčloveško ali vsaj izjemno moč.

Številne raziskave so pokazale, da so ljudje resnično 'začarani' v bližini karizmatičnih ljudi in da jim radi pogledajo skozi prste, verjamejo njihovim besedam, kupujejo od njih, jim sledijo in zanje tudi glasujejo.

Čeprav imajo ljudje na volitvah možnost, da izberejo posameznike, ki bodo najbolje zastopali njihove interese, se pogosto odločajo za tiste, ki imajo največ t. i. dejavnika X.

Raziskave so tudi pokazale, da imata videz in nastop politikov, kar ponavadi sploh ni povezano s samimi programi, močan vpliv na rezultat volitev. Ker smo ljudje naklonjeni takšnim 'posebnim učinkom', očarljivi in privlačni posamezniki včasih pridejo na oblast tudi, če so malo nepošteni.

V razmislek: Če te je torej nekdo navdušil, dobro premisli, ali si tvoje občudovanje zasluži zaradi svojih temeljnih prepričanj, ali pa te je le zavedel z očarljivostjo in govorništvom.

Več o karizmi si preberi na povezavi Magnetna privlačnost, še več o tem, kako ljudje izbiramo svoje voditelje pa na povezavi Voditelje izbirajo naši stari možgani.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri