Recepti za super velikonončne jedi na seksi način

2. 4. 2015

Zajtrk, ki mu v letu zagotovo posvetimo največ pozornosti. Naj bo tokrat serviran drugače, predvsem pa navdušujoče.

Blogerka Mateja Delakorda ti predlaga povsem enostavne in seksi različice velikonočnih jedi, s katerimi bo jutranja gostija pravo razvajanje. Da pa ne bodo uživale samo brbončice, je oblikovalka Nadja Šubert poskrbela še za dekoracijo in nekaj idej za praznično vzdušje.

Jajca mimoza

jajca

POTREBUJEŠ:

● trdo kuhana jajca
● gorčico
● žlico kaper

Pripravljena, pozor, zdaj!

Jajca olupi, jih po dolgem prereži na pol in odstrani rumenjake. Te zmešaj z nekaj gorčice (dodaj jo po okusu) in žlico nasekljanih kaper. Zmes z dresirno vrečko nabrizgaj nazaj v beljake.

Korenčkove tortice brez peke

tortice

POTREBUJEŠ:

● pest rozin
● pest datljev
● pest indijskih oreškov
● 2 pesti orehov
● 1 nariban koren (ali 2 manjša)
● 1 žlico naribanega ingverja
● 1 žličko nastrganega muškatnega oreščka
● 1 žličko cimeta
● 2 žlici raztopljenega kokosovega olja
● 1 žlico kakava Krema
● 4 žlice skute
● 4 žlice mascarponeja
● sladilo po lastni izbiri in okusu
● pomarančna esenca ali naribana lupina tega sadeža

Pripravljena, pozor, zdaj!

Rozine, datlje in indijske oreške za nekaj ur namoči v vodi, nato jih odcedi in zmešaj v električnem mešalniku, da dobiš pasto.

Dodaj nariban korenček, ingver, cimet, muškatni orešček, orehe in stopljeno kokosovo olje ter še nekaj časa mešaj do homogene zmesi, ki je po želji lahko bolj groba, da se vidijo koščki, ali pa povsem gladka.

Zmes preloži in poravnaj v papirčke za mafine, model za mafine ali mini pite. Pri zadnjih pod maso uporabi kuhinjsko folijo, da boš tortice laže odstranila iz modelov. Vse skupaj postavi v hladilnik, da se strdi.

Pripravi kremo: zmešaj vse sestavine do gladkega in kremo z dresirno vrečko nabrizgaj na tortice.

Male upotičene šunke

poticke

POTREBUJEŠ:

● 500 g moke
● pol kocke svežega kvasa
● 2,5 dcl dl mlačnega mleka
● 50 g masla
● 0,5 dcl mlačne vode
● 2 žlici sladkorja
● 1 razžvrkljano jajce
● 2 zvrhani žlici kisle smetane
● naribano lupino 1 limone
● 1 žličko soli
● nekaj rezin velikonočne šunke

Pripravljena, pozor, zdaj!

Zmešaj kvas, sladkor in mlačno vodo v kvasni nastavek in počakaj nekaj minut, da vzhaja.

Posebej zmešaj moko in sol, dodaj kvas, mlačno mleko, v katerem si raztopila maslo, nato pa še vse druge sestavine po receptu. Testo gneti pet minut, da bo postalo gladko, in naj nato vzhaja debelo uro do dvakratne velikosti.

Zdaj že lahko prižgeš pečico na 200 stopinj Celzija.

Vzhajano testo razvaljaj, nanj položi rezine šunke in ga zvijaj v svaljke do debeline približno treh četrtin višine modelčka za mini potico. Svaljke razreži na dolžine, ki bodo lepo objele potični modelček. Peci jih 30 minut.

NAMIG: Poleg upotičene šunke se izvrstno poda hrenova omaka, ki jo pripraviš tako, da naribaš hren in jabolko ter ju zmešaš s kislo smetano.

Cosmo svetuje: Ostane ti pol kocke kvasa, ki ga lahko koristno uporabiš. Naredi si masko za obraz in pusti, da deluje, medtem ko čakaš, da bo testo vzhajalo.

Ustvarjaj in se zabavaj!

miza

Nadja svetuje, da se na velikonočni petek sprehodiš po gozdu in nabereš rastlinje ter poiščeš kakšen kos lesa, ki ga boš uporabila za podstavke jedem.

Obišči babico in si pri njej izposodi starinski porcelan. Uporabi zlato barvo za praznično vzdušje omizja s kančkom glamurja in z njo obarvaj pirhe ali okraske.

Nadja Šubert izdeluje vabila in drugo papirno galanterijo ter dodatke za poroke, zabave in pogostitve, hkrati pa je tudi prava mojstrica dekorja in zbirateljica starin, predvsem kosov pohištva, ki jih z veseljem izposodi za dogodke. Najdeš jo na www.nadjinavabila.si.

Mateja Delakorda je kulinarična piska, ki ji lahko slediš na blogu Zgodbe na krožniku (www.zgodbenakrozniku.si), ukvarja pa se tudi s kulinaričnim komuniciranjem (www.kulinaricno-komuniciranje.si), s katerim znamke in izdelke spreminja v zgodbe.

Uredila: Petra Rozman
Besedilo: Mateja Delakorda
Fotografije: Alen Karupović, Shutterstock

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ