Čokolada, čokolada, vsepovsod čookoooolaadaaa ;)

V italijanskem mestu Perugia je konec oktobra potekal že 19. festival čokolade Eurochocolate.

Čokolada, čokolada, vsepovsod čookoooolaadaaa ;) (foto: Foto: Aleš Cvirn) Foto: Aleš Cvirn
17. 11. 2012

Enega največjih festivalov čokolade v Evropi vsako leto obišče skoraj milijon turistov, ljubiteljev in poznavalcev čokolade, ki najbolj priljubljeno slaščico na svetu kupujejo, okušajo in občudujejo na številnih stojnicah, delavnicah in razstavah.

Če ti že ni uspelo biti tam, si za tolažbo odpri tablico svoje najljubše čokolade, oglej našo fotogalerijo (Foto: Aleš Cvirn) in v nadaljevanju preberi nekaj zanimivosti o čokoladi:

  • Prvi je kakavovec z botaničnim imenom poimenoval švedski znanstvenik Karl Linne, ki mu je nadel ime Theobroma cacao (hrana bogov).
  • Montezuma II., vladar Aztekov, je dnevno zaužil približno 50 kakavovih obrokov, začinjenih z vaniljo ali drugimi začimbami, in sicer v obliki pijače ali kot hrano, postreženo v zlatih kelihih in z zlatimi žlicami.
  • Slavni ljubimec, Benečan Giacomo Casanova (1725–1798), je užival čokolado pred svojimi osvajalskimi pohodi, saj jo je imel za odličen ljubezenski napoj in afrodiziak.
  • Ime čokolada prihaja iz azteške besede xocalati in pomeni grenka voda.
  • V čokoladi je tudi kofein, približno 5 miligramov v 100-gramski čokoladi (v eni skodelici kave je približno 80 miligramov kofeina).
  • Največjo čokoladno skulpturo so naredili v Melbournu v Avstraliji, in sicer v podobi velikonočnega jajca, ki je bil večji od treh metrov in je tehtal poštenih 2.034 kilogramov.
  • 90 odstotkov kakava na svetu proizvedejo majhne družinske farme, ki niso večje od 12 hektarjev.
  • Leta 2006 se je po svetu prodalo 6,5 milijona ton čokolade.
  • Videz, aroma, tekstura, lomljenje, okus in okus, ki ostane v ustih, je šest kriterijev, po katerih se ocenjuje čokolada.
  • Švica, Avstrija, Nemčija, Irska in Norveška so evropske države z največjo porabo čokolade.
  • V osnovi poznamo grenko (temno) čokolado, ki mora vsebovati vsaj 35 odstotkov kakava, mlečno čokolado s približno 12 odstotki kakava, belo čokolado, ki je narejena iz kakavovega masla, ter čokolado za kuhanje, ki vsebuje 70 in več odstotkov kakava.
  • Za izdelavo ene tablice tradicionalne Gorenjkine mlečne čokolade potrebujejo od 7 do 16 ur, nato pa še 45 minut za ohlajanje in pakiranje.

Največji svetovni proizvajalci čokolade in čokoladnih izdelkov:

  • Ferrero: najuspešnejše znamke so Nutela, Ferrero Rocher, Mon Cheri, Kinder jajčka, Raffaelo, ferrero.com
  • Mars: najuspešnejše znamke so Mars, Bounty, Snickers, Twix, m&m, mars.com
  • Nestle: najuspešnejše znamke so: KitKat, Milky bar, Crunch nestle, nestle.com
  • Cadbury: najuspešnejše znamke so: Dairy milk čokolada, Picnic, Crunchie, cadbury.co.uk

Muzeji čokolade po Evropi:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri