Brazilska kuhinja - najboljše iz različnih kultur

Brazilija ima tako kuhinjo, kot je dežela sama – raznoliko, svežo, polno eksotičnosti in začimb. Brazilska hrana je popolna mešanica naravnih danosti, ki jih je v veliki deželi ogromno, ter zgodovine, ki so jo Portugalci in drugi priseljenci, predvsem iz Afrike, prinesli s seboj.

13. 6. 2014

Brazilija je odlična mešanica novih in starih kultur in sveta: indijanskih staroselcev, portugalskih osvajalcev in afriških sužnjev, poleg njih pa so vplivali še številni priseljenci.

Črni fižol

V brazilski kuhinji je veliko morskih sadežev, črnega fižola, manioka (kasava), koruze, sladkega krompirja ter obilo sadja in zelenjave. Seveda so vidni tudi portugalski sledovi, kot so na primer olivno olje, agrumi, čebula, česen in pšenična moka. Afričani so prinesli oreščke, yam (podobno kot sladki krompir), okro (quiajba) in posušene kozice.

Na severu velike države je najbolj opazen vpliv staroselskih Indijancev z eksotičnimi jedmi, kot so picadinho de jacaré (jed iz aligatorjevega mesa) ali pirarucu de casaca (tradicionalna severnjaška ribja jed). Na obalnih območjih je veliko jedi iz morskih sadežev in tropskega sadja. Vpliv Afrike je največji predvsem v državi Bahia, kjer so najbolj znane jedi moqueca (obara z morskimi sadeži, kokosovim mlekom in palmovim oljem) ter acarajé (massa iz vrste fižola, ocvrta v palmovem olju) in vatapá (zmes kruha, kozic, kokosovega mleka, oreščkov in palmovega olja). Na jugovzhodu Brazilije je veliko morske hrane, koruze, fižola in manioke ter svinjine. Na zahodu, kjer je svet savan in prerij, prevladujejo govedina in svinjina, koruza, riž pa tudi ribe.

Maniakova moka

Zelo razširjena priloga k mesu je farofa – jed iz maniokove moke (farinha), ki jo pripravijo z maslom, lahko tudi čebulo, jajci, slanino, pač kar si zamisli gospodinja. Farofa skoraj ne sme manjkati na mizi kot priloga mesnim jedem. V pripravljanju hrane uporabljajo kokosovo mleko ali olje, zaradi česar hrana ostane sveža dlje časa.

Na ulici zelo radi jedo salgadinhos – ocvrtke z najrazličnejšimi nadevi, največkrat s piščancem, mesom, sirom in šunko. Najslavnejša sta coxinha (piščančji ocvrtki) in pastel. Zelo priljubljen je pao de queijo – sirovi kruhki.

Sladice

Brazilci so nori na svojo slaščico brigadeiro (po obliki podobna našemu ježku), ki je narejena iz kondenziranega mleka in kakava v prahu. Brazilci za veliko slaščic uporabljajo sladko kondenzirano mleko. Seveda pa mične Brazilke, ki so po vsem svetu slavne po svojih seksi postavah, pojedo zelo veliko sadja, ki je v teh kraji zares neverjetno okusno in poceni: papaja, ananas, pomaranče, jabolka, grozdje, mango, marakuja, acerola, caja, caju ...

Zdaj ko veš, kakšna je aktualna nogometna kuhinja, te vabimo še na prispevek, ki razkriva vse, kar gre vedeti o aktualnem SP in nogometu: Plonkec za ženske - vse o nogometnem svetovnem prvenstvu!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri