Azerbajdžan: Mešanica vzhodnjaške prefinjenosti in zahodnjaške modernosti

V zadnji tretjini maja se bo središče Evrope, vsaj v glasbenem smislu, preselilo v Baku, glavno mesto Azerbajdžana. Si kdaj pomislila, da bi se na počitnice odpravila prav tja? Urednica enega najmlajših Cosmov Leyla Khamedova te bo navdušila z razlogi za obisk.

Ko prideš v stari del Bakuja, stopiš v drug čas. To je kraj, kjer se sprostiš in spočiješ. (foto: Shutterstock, arhiv cosmopolitana) Shutterstock, arhiv cosmopolitana
9. 5. 2012

"Tisto, kar v Azerbajdžanu najbolj privlači, je nedvomno mešanica vzhodnjaške prefinjenosti in zahodnjaške modernosti, ki sta v ravno pravem razmerju," pravi Leyla.

Ker je ta država na skrajnem robu Evrope za zdaj bolj redko med cilji popotnikov, je v smislu raziskovanja in odkrivanja krajev, ki jih ne oblegajo trume turistov, še toliko bolj zanimiva.

Najboljši čas za obisk ...

Izberi pozno pomlad ali zgodnje poletje. Najlepše plaže so od Bakuja oddaljene le 40 minut in takrat lahko tam neskončno uživaš, ker še ni prevroče. Obvezno pa moraš preveriti Khazar Golden Beach.

Resnično cosmo ...

Kot gobe po dežju so zaradi Evrovizije zrasla številna nakupovalna središča, med njimi najbolj priljubljen Park Bulvar, restavracije in hoteli, v središču Bakuja pa najdeš nešteto barov in pubov z odlično živo glasbo.

Mega kulturna doživetja ...

Baku je bil v času Sovjetske zveze ena od treh kulturnih prestolnic. Glasbeni festivali za vse okuse (bogato tradicijo imata predvsem džez in lokalna zvrst mugham) in drugi umetniški dogodki so 'a must'. 

Poglej na Azerbaijan tourism.

Skok v preteklost ...

Stari del Bakuja kljub modernizaciji ostaja zvest svojemu prvotnemu videzu, v njegovi okolici pa najdeš prav neverjetna zgodovinska mesta:

  • Gala - kjer je še posebej zanimiv grad,
  • Gobustan - narodni park in arheološko najdišče pod Unescovo zaščito in
  • Surakhani - tu si lahko ogledaš ognjeni tempelj Ateshgah.

Kulinarične posebnosti ...

Na svoj račun bodo prišle predvsem punce, ki rade poskusijo meso, sicer pa je azerbajdžanska kuhinja znana po jedeh iz riža (pilaff) in mlečnih izdelkih domače proizvodnje – Leyla priporoča restavraciji Zeytun in Kohne Baki. Če ti nič od tega ne diši, boš našla tudi evropsko ponudbo.

Na kaj ne smeš pozabiti ...

Za vstop v Azerbajdžan Slovenci potrebujemo vizum. Poskrbi za to dovolj zgodaj! Vse podrobnosti izveš na Veleposlaništvu Republike Azerbajdžan v Ljubljani.

Besedilo: Manca Kraševec, foto: Shutterstock, arhiv cosmopolitana

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri