116.000 podpisov podpore UTD za švicarski parlament

4. 10. 2013

Današnji dan, 4. oktober, je za švicarsko iniciativo za uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka (UTD) nadvse pomemben dan.

Še več. Danes je pomemben dan tudi za celotno in vse bolj angažirano mednarodno skupnost, ki podpira idejo uvedbe temeljnega dohodka.

Švicarska iniciativa je z nadvse odmevno kampanjo zbiranja podpisov za uvedbo UTD pričela že lani aprila in kar tri mesece pred iztekom zakonskega roka zbrala več kot zahtevanih 100.000 podpisov (bolj natančno: 116.000 podpisov), s katerimi si je mogoče v Švici zagotoviti referendum - tokrat torej referendum o univerzalnem temeljnem dohodku. Če bo referendum uspel, bo to pomenilo, da bo vsak švicarski državljan na mesec prejemal 2500 švicarskih frankov oziroma 2023 evrov, otroci pa predvidoma četrtino tega zneska.

Vse se enkrat zgodi prvič!

Danes, 4. oktobra, bo švicarska iniciativa, ki je zadnja štiri leta poskrbela, da švicarska javnost danes dobro pozna idejo o univerzalnem dohodku, podpise podpore predala švicarskemu parlamentu.

Prvič v zgodovini bodo ljudje neke države sami odločali o tem, da se univerzalni temeljni dohodek - za katerega pobudniki pravijo, da gre za državljansko pravico in ne socialno podporo - sprejme, udejani in z odločbo celo zapiše v ustavo te države, s posebnim zakonom pa se bosta določila način financiranja UTD-ja in njegova višina.

In vse to z nadvse plemenitim ciljem:

  • "Temeljni dohodek bo omogočil celotnemu prebivalstvu dostojanstveno življenje in participacijo v javnem življenju."

Priložnost za veliko slavje!

Upravičeno zadovoljni organizatorji švicarske iniciative za švicarski temeljni dohodek se bodo danes skupaj s številnimi podporniki zbrali v Bernu, glavnem mestu Švice, da bi tako obeležili in opozorili na ta pomemben dogodek. Po dopoldanski predaji podpisov naj bi tam zbrani odšli na skupno kosilo, v večernih urah pa uspešen zaključek zgodovinske akcije proslavili z zabavo v (Metelkova mestu podobnem centru) Turnhalle v bližini Bernske železniške postaje.

Švicarska iniciativa za UTD

Več o tem si lahko prebereš na naslednjih spletnih povezavah:

Podpišeš lahko tudi ti!

O tem, da so podobne iniciative vznikle tudi v izbrani druščini ostalih evropskih držav, smo na tem mestu že pisali. S peticijo, ki jo lahko podpišeš kar na spletu, bodo skušali do 14. januarja 2014 zbrati milijon podpisov za podporo ideji o UTD.

Platforma za zbiranje podpisov je bila ustvarjena na strežnikih Evropske komisije in jo lahko najdeš na naslednji spletni povezavi:

Naj na tem mestu še povemo, da smo Slovenci med vsemi državami evropske iniciative za uvedbo UTD trenutno najbolj pridni v podpisovanju dotične pobude, po odstotku že dobljenih podpisov glede na željeno kvoto po državah pa nam ta trenutek sledijo hrvaški UTD prepričanci. Njihov prispevek je glede na to, da so se iniciativi pridružili šele pred dobrim mesecem, toliko bolj navdušujoč, s tempom zbiranja podpisov, ki ga ta trenutek premorejo, pa bi kaj kmalu lahko prehiteli tudi sicer neverjetno uspešno kampanjo slovenskih podpornikov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord