10 let helikopterske nujne medicinske pomoči

Enota helikopterske nujne medicinske pomoči, v kateri deluje 16 zdravnikov in 11 reševalcev, praznuje 10 let delovanja.

22. 6. 2013

Na voljo so vse dni v letu v vidnem delu dneva.

Enota helikopterske nujne medicinske pomoči, ki ima svojo bazo na letališču Brnik, je del sistema nujne medicinske pomoči Slovenije. Delovati je začela leta 2003 in v prvih letih se je število opravljenih intervencij stalno povečevalo, v zadnjih letih pa stagnira, saj je način aktivacije ostal nespremenjen. Tako letno opravijo približno 300 intervencij, v vseh desetih letih delovanja pa je doslej enota posredovala približno 2400-krat.

Približno 25 odstotkov opravljenih poletov je medbolnišničnih prevozov, 75 odstotkov pa intervencij na terenu in približno v polovici teh primerov enota posreduje pri poškodbah.

Približno četrtina je poškodb v prometnih nesrečah, preostalo pa so delovne nesreče in poškodbe pri športu. V drugi polovici primerov gre za bolezenska stanja, med njimi je največ težav s srcem in možganskih kapi, kjer mora biti čas posredovanja čim krajši.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri