Vedno znova poslušamo, da se vitamini med kuhanjem uničijo. Vendar pa: ali to tudi res drži? V nadaljevanju si preberi nekaj o prednostih in slabostih surove hrane.
Zelenjava
Surova
- + S surovo zelenjavo ne boste zaužili le vitaminov, temveč tudi balastne snovi. Te nasitijo in spodbujajo prebavo.
- - Vsak ne prenaša surove zelenjave. Nekaterim lahko kar 'ropota' v želodcu.
Kuhana
- + Nekatere hranilne snovi lahko telo bolje absorbira, če je zelenjava kuhana. Lizin v paradižnikih je tak, enako pa velja za betakaroten v korenju.
- - Segrevanje ima tudi slabe plati. Občutljivi vitamini, kot je na primer vitamin C, se popolnoma izgubijo.
Jajca
Surova
- + Če so jajca res povsem sveža, ni nobenih zadržkov, da ne bi pojedla surovih. Ni ti jih sicer treba piti, temveč lahko iz njih pripraviš tiramisu ali zabaione. Toda pojej jih v 24 urah!
- - Nevarnost salmonele! Starejša jajca moraš dobro pregreti in šele nato pojesti.
Kuhana
- + Dolgo segrevanje pri najmanj 70 stopinjah uniči povzročitelje salmonele. Brez nevarnosti lahko imaš korist tudi od drugih hranilnih snovi, ki jih vsebuje jajce.
- - Jajce vsebuje veliko holesterola (do 300 miligramov). Študije pa vendar dokazujejo, da sta eno ali dve jajci na dan povsem v redu.
Meso
Surovo
- + Za številne gurmane je vrhunec užitkov le lahno 'krvav' steak. Tudi karpačo in tatarski biftek imata svoje oboževalce.
- - Previdna bodi predvsem pri surovem ali neprijetno dišečem svinjskem mesu. Ta lahko vsebuje bakterije, ki povzročijo težja želodčno-črevesna obolenja.
Kuhano
- + Segreto meso je lažje prebavljivo, ker se beljakovine razcepijo. Tudi klice mu v tem primeru ne morejo do živega.
- - Če se meso segreva pri previsokih temperaturah, se sprožijo toksične snovi, ki poškodujejo celice.
Ribe
Surove
- + Tudi pri njih je glavni argument okus. Noben ljubitelj sušija se ne bo odpovedal surovi tunini ali lososu.
- - Ribe so lahko pravo leglo parazitov, ki se prenesejo na ljudi. Pri neustrezni higieni obstaja nevarnost, da zboliš za toksoplazmozo ali botulizmom.
Kuhane
- + Pečena riba ne vsebuje klic, zato pa veliko joda in selena.
- - Glede na izvor in vrsto lahko ribe vsebujejo veliko živega srebra.
Nikoli surovo!
Surova perutnina je tabu – lahko je okužena s povzročitelji driske ali pa s salmonelo.
Tudi v fižolu, jajčevcih in krompirju se skrivajo strupene snovi, ki se uničijo šele s kuhanjem.
Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ