Slabokrvnost: Kaj bi v RESNICI morala jesti za boljšo kri?

13. 10. 2015
Slabokrvnost: Kaj bi v RESNICI morala jesti za boljšo kri? (foto: Profimedia)
Profimedia

Sta pesin sok in špinača dovolj za zdravljenje slabokrvnosti? Strokovnjaki pravijo, da ne. Preveri, zakaj, in kaj pomaga.

“Uživanje pesinega soka ne zadostuje pri zdravljenju slabokrvnosti,” pravi Mojca Blatnik, univ. dipl. inž. in vodja Službe bolniške prehrane in dietoterapije Kliničnega centra v Ljubljani.

Pesa sicer vsebuje veliko železa, vendar je njegova absorpcija zelo slaba.

Živila rastlinskega izvora, ki so bogat vir železa (borovnice, rdeče grozdje, rdeča pesa, slive, radič, regrat), in z železom obogatene žitne jedi, vsebujejo železo v za organizem težje dostopni obliki. Iz njih organizem absorbira le od 2 do 10 odstotkov železa, iz mesa pa od 10 do 30 odstotkov železa.

“Z ustreznim kombiniranjem, npr. istočasnim uživanjem živil, bogatih z vitaminom C, in mesa, absorpcijo železa izboljšamo. Predvsem pa je pri zdravljenju slabokrvnosti pomembna mešana prehrana,” svetuje Blatnikova.

Odlične nasvete, kako premagati slabokrvnost najdeš tukaj. Preberi pa tudi:

Simptomi, ki nas opozarjajo na anemijo

Novo na Metroplay: Filip Flisar iskreno o obdobju, ko je končal kariero: "Bilo je težko …"