Recept: Babičina jabolčna pita

14. 9. 2015
Recept: Babičina jabolčna pita (foto: profimedia)
profimedia

Jabolčna pita je ena izmed najbolj priljubljenih jabolčnih sladic naših babic. Preizkusi njihov tradicionalen recept.

Jesen je čas, ko največkrat zadiši po jabolčni piti. Jabolk je v tem času v izobilju, sladkosnedih želodčkov pa tako kot vse leto povsod dovolj. Naše babice smo popvprašale, kako one pripravijo jabolčno pito in recept res ni zahteven. Vsekakor pa je izid slasten! Preizkusi čim prej in nam sporoči, kako ti je uspelo.

Sestavine za jabolčno pito

Za krhko testo potrebuješ:

- 40 dag moke

- 2 jajci

- 1 maslo

- 1 pecilni prašek

- 20 dag sladkorja

- 1-2 žlici mleka ali vode

Za nadev potrebuješ:

- 1 kg olupljenih in naribanih kislih jabolk

- cimet

- po želji še domačo marmelado

Kako pripraviš jabolčno pito?

Najprej pripraviš testo

V moko dodaj na koščke narezano na sobni temperaturi zmehčano maslo, dodaj pecilni prašek in sladkor ter vse skupaj dobro pregneeti z rokami. Na koncu dodaj še jajce in še enkrat dobro pregneti testo. Pusti ga počivati 30 minut. 

jabolčna pita

Pito lahko pečeš v okroglem ali pravokotnem pekaču, zgornjo plast testa s trakovi oblikuješ v mrežo, kot je prikazano na sliki

Nato testo razpoloviš in nadevaš

Testo porazdeliš na dva dela. En dela porazdeliš po dnu pravokotnega pekača (če imaš poseben, okrogel pekač za peko pit, pa seveda uporabi tistega) in potreseš z naribanimi jabolki in cimetom. Ker je že testo dovolj sladko, ti jabolk ni treba posebej sladkati. Po želji lahko prej testo premažeš s kakšno bolj kislo marmelado. Preostali del testa razvaljaš na pomokanem prtu, narežeš na trakove in jih razporediš v obliki mreže po nadevu. 

Pito pečeš pol ure na 180 stopinj.  In to je to! Pa dober tek in lepo jesen ti želimo.

Sanja Macur

Preveri še druge jabolčne recepte.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ