Kulinarično zlato: Ghee ali prečiščeno maslo!

19. 2. 2013
Kulinarično zlato: Ghee ali prečiščeno maslo!

Prečiščeno maslo ali ghee velja v ajuverdski medicini za vsestransko uporabno.

Ghee (Gi) naj bi tako pospeševal prebavo, vzbujal tek, povečeval sposobnost koncentracije, razstrupljal, celil rane in pomlajeval. Ugodno naj bi vplival tudi na oči, sklepe, možgane in kožo, umirjal pa celo vnetja sinusov.

In takšna kot je njegova zdravilnost, je tudi njegova uporaba: je univerzalno vsestransko!

Lahko ga uporabimo za mazanje, pečenje, cvrtje, praženje, ga vmešamo v testo, namaze, priloge in še kaj. Poznavalci vseeno poudarjajo, da se najboljše obnese v slastnem pecivu ali pa preprosto namazano na kos sveže pečenega domačega kruha.

Ghee poznajo po skoraj celem svetu.

Prvotno naj bi izviral iz področij južne Azije, uporabljale pa naj bi ga tudi mnoge staroevropske kulture, predvsem na območju Alp in Kavkaza. Še posebno čislan je v indijski kuhinji, kjer ga uporabljajo že tisočletja. V starodavnih spisih je opisan kot kraljeva hrana oz. terapija.

Več o Ghee si lahko prebereš na povezavi Ghee (Gi) prečiščeno maslo

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ