Kontracepcijske tabletke

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Ash.
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 525
Na forumu od: 31. 8. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Ash. » 06. Avg. 2015 12:30

Stranski učinki seveda so, samo jaz mislim, da je veliko tudi v naših glavah. Ogromno žensk govori, da so bolj tečne in razdražljive, ker pač je tako razširjena miselnost, da tabletke povzročajo tečnobo, ki je potem opravičljiva. Enkrat mi je ena rekla, da je itak lahko tečna, ker je na tabletkah. :eek: Kot da ti tabletke dajejo nekakšno dovolilnico, da se obnašaš kot razdražena osa. :roll:

Najbolj smešno mi je pa bilo, ko sem enkrat prebrala, da se je ena pritoževala nad YAZ tabletkami, kako ji povzročajo 101 težavo, in kasneje veselo sporočila, da je sedaj pa rešila situacijo z Jasminelle tabletkami in se veliko bolje počuti (ki pa so po sestavi itak identične YAZ-u.) :lol: tu nekaj ne gre skupaj a ne. :D
But if thought corrupts language, language can also corrupt thought. (George Orwell)
lollypop-@
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 126
Na forumu od: 7. 1. 2014

Neprebrana objavaNapisal/-a lollypop-@ » 08. Avg. 2015 21:24

Vidim da se nekatere spoznate na vse te sestavine. Me zanima katere kontracepcijska sredstva imajo najmanj škodljivih učinkov na telo ali pa da vsaj vsebujejo čim več naravnih snovi?
V mislih imam kontracepcijske tabletke, obročke itd. V bistvu ful različnih varjant niti ne poznam. Trenutno sva na kondomih, ampak ful zmanjšujejo občutek in bi sprobala še kaj drugega. Nebi pa eksperimentirala z metodo umika, štetjem dnevov ovulacije itd.
Če kaj takega sploh obstaja. :D Upam da nisem preveč zakomplicirala. :D
Never explain yourself to anyone.
Because the person who likes you doesn`t need it,
and the person who dislikes you won't believe it.
Uporabniški avatar
disketa
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 267
Na forumu od: 11. 8. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a disketa » 09. Avg. 2015 13:15

Eh, nima neke veze če je hormon naraven ali sintetičen- še vedno je hormon, ki ima določene učinke, kateri se pa razlikujejo od človeka do človeka. Tako da ne padat na foro naravnih tabletk. :D
Nehormonske metode kontracepcije so kondomi, metoda umika, štetje dni, diafragma, maternični vložek (vstavljajo se za par let, tako da niso ravno za mlade, nekateri ravno tako vsebujejo hormone) in abstinenca.
Ampak če pogledaš- kondomi niso vsem všeč, metoda umika pravzaprav niti ni metoda kontracepcije, pri štetju dni moraš zelo zelo dobro poznati svoje telo in zaznavati vsako spremembo da dejansko deluje, diafragma zahteva precej planiranja pri uporabi. Pa smo tam, tabletke so še zmeraj najbolj enostavna metoda. :|
Uporabniški avatar
Cryselle
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 697
Na forumu od: 6. 8. 2015

Neprebrana objavaNapisal/-a Cryselle » 09. Avg. 2015 16:23

Qlaira so med novejšimi in naj bi imele manj stranskih učinkov, ampak jaz bi to jemala z rezervo. Cerazette pa kolikor vem nimajo estrogena in je glavni namen preprečiti ovulacijo (delujejo na podlagi progesterona).

Jaz sem šla na hormonsko kontracepcijo izključno zaradi bolj sproščenega sexa. Kondomi so mi totalni turn off, lezejo dol in jaz z njimi full manj čutim in feeling mi niti najmanj ni isti kot z brez. Metodo umika sem full dolgo prakticirala, ker nisem največji pristaš KT (hudih menstruacij in težav s kožo nisem nikoli imela, zato sem s KT začela dokaj pozno). Ne vem, meni se metoda umika sploh ne zdi slaba izbira, če ima tip vse pošlihtano v glavi in se umakne dosti prej. Zanositev s predsemensko tekočino je bolj kot ne lari fari, ker le-ta priteče iz Cowperjeve žleze in v osnovi ne vsebuje spermijev, njena naloga je le navlažitev penisa. Spermo pa lahko vsebuje, če partner po izlivu ni šel na wc. Seveda pa sem jaz to metodo prakticirala samo s tipi, ki sem jim zaupala. Za tipe, ki se ne znajo umaknit/jim je vseeno pa tako škoda zgubljati besed, zato to metodo tudi jaz ne bi priporočala kakšni mladi punci. :)
The strength of man's position in the world depends on his degree of adequacy of his perception of the world and reality. (Erich Fromm)
lollypop-@
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 126
Na forumu od: 7. 1. 2014

Neprebrana objavaNapisal/-a lollypop-@ » 09. Avg. 2015 19:08

Hvala za odgovore. Imam (imava) problem, ker po eni strani ful nebi packala telesa s hormoni hkrati pa bi šla iz kondomov. Res se bojim da bi kontracepcijske "uničile" moje naravno ravnovesje, ker bolečih menstruacij skoraj nimam hkrati pa so vedno do dneva točne in nočem da bi mi kaj zmešale moj cikel. Tudi drugih problemov nimam (glede kože, telesne teže itd.) in se nekako "bojim" da bi se pojavili če bi jih začela jemati. Razmišljam še o obročku (za 1x se mi zdi da od hormonskih kontracepcij vsebujejo še najmanj hormonov, ker hormoni ne potujejo ravno čez celo telo da dosežejo svoj namen).
Za metodo umika tudi nisva preveč, ker pogojev za imeti otroka nimava hrati pa si jih še ne želiva in nebi reskirala. Sem sicer razmišljala o štetju dnevov + metoda umika, ostale dneve pa kondom, ampak se mi vseeno zdi nekako riskantno in neodgovorno. Abstinenca pa tudi ne pride v poštev :P In potem pridem spet do kondomov, čeprav ful zmanjšujejo občutek in jih moraš imeti vedno pri sebi. Sej zdaj si morava še bolj natančno prebrat o vseh + in - in se za nekaj pač odločit. Hvala za odgovore! :)
Never explain yourself to anyone.
Because the person who likes you doesn`t need it,
and the person who dislikes you won't believe it.
Uporabniški avatar
disketa
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 267
Na forumu od: 11. 8. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a disketa » 09. Avg. 2015 19:29

lollypop-@ napisal/-a:Razmišljam še o obročku (za 1x se mi zdi da od hormonskih kontracepcij vsebujejo še najmanj hormonov, ker hormoni ne potujejo ravno čez celo telo da dosežejo svoj namen).

Isti šmorn, hormoni tako ali tako potujejo po krvnem obtoku. :)
Fora obročka je edino v tem, da ga pač vstaviš in imaš za nekaj časa mir, tabletke se je pa treba spomnit vzet.
Uporabniški avatar
Ash.
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 525
Na forumu od: 31. 8. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Ash. » 10. Avg. 2015 10:36

Ja, to z obročkom je malo za lase privlečeno. Je velik plus za ženske, ki pozabljajo na tabletke oz. jim gre vsakodnevno jemanje na živce. No meni pa ravno vsak dan vzeti tabletko ni noben problem, vstavljanje obročka pa potem izstavljanje za vsakič ko sem sexala (ker mi je bil moteč) pa mi je blo zeeelo tečno. :P

Metoda umika, štetje plodnih dni in kondom v času ovulacije je zelo zanesljiva metoda, če imaš res tako reden cikel kot si napisala. :wink: Ampak če bi potem vsak mesec cvikala, ali si noseča ali ne, potem bv, škoda živcev. Treba je zaupati metodi in pač vzeti riziko v zakup, da tudi najbolj zanesljive metode včasih odpovejo. Za koliko primerov sem že slišala, da so ženske zanosile s tabletkami. In si potem misliš ''ma kar vse se pa tudi ne morejo lagati, da so redno jemale tabletke a ne?'' :?
Ni drugega, kot da se sprostiš in se odločiš zaupati eni metodi. Sexa s kondomom si pa jaz več ne predstavljam in sem ga prakticirala samo takrat, ko sem imela novega partnerja.

Jaz sem se za tabletke odločila po dolgem pogovoru s svojim takrat še novim ginekologom, ki mi je res fajn. Mi je predstavil pluse in minuse, brez olepšavanja. Imaš pa tudi take ginekologe, ki so tako vsiljivi s to hormonsko kontracepcijo, da adijo. :rolleyes:
Bi pa s hormonsko kontracepcijo definitivno prenehala, če bi opazila padec libida ali pa suhost nožnice, kr navaja skoraj vsaka uporabnica. :? Ne vem, kaj ženski nuca biti zaščitena, če nima želje sexat? :?
But if thought corrupts language, language can also corrupt thought. (George Orwell)
Uporabniški avatar
Nelle
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 51
Na forumu od: 18. 8. 2015

Neprebrana objavaNapisal/-a Nelle » 11. Sep. 2015 10:04

Punce, a mislite, da je normalno, da imam odtegnitvene krvavitve enako močne kot menstruacije (pred jemanjem KT)? :? Jemljem Yaz že 4 mesece in mi ni logično, zakaj imam še vedno močne krvavitve, ker se po pravilu krvavitev močno zmanjša.

Je imela katera isti problem?
Uporabniški avatar
disketa
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 267
Na forumu od: 11. 8. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a disketa » 11. Sep. 2015 14:56

Velikokrat so krvavitve res šibkejše, ni pa to pravilo, saj se na hormone vsako telo odzove drugače. To, da imaš odtegnitveno krvavitev enako močno kot prej menstruacijo je popolnoma normalno.
čuftika
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1682
Na forumu od: 13. 10. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a čuftika » 21. Sep. 2015 21:06

Ko sem bila na Yaz-u sem imel po M vmesne krvavitve, kar je bilo dokaj moteče zaradi morja...
Imela sem Yaz samo 2 meseca, ker so te tabletke mene grozno izsušile in sm rabila lubrikant. Nikoli prej in nikoli pozneje nisem potrebovala ni L od lubrikanta :P
Meni tabletke niso cool, zato pa sm prakticirala štetje dni in metodo umika, ko je ovilacija pa kondome... Bolj pametne in naravne metode še še nisem zasledila, pa sm preštudirala vse možno in imam redne cikle ter zelo dobro poznam svoje telo (ovulacije pogosto čutim).
Problem je to, da spermiji preživijo slab teden in je zato varno prvih 7 dni od 1. dneva M. Če M traja 3-4 dni je to praktično nič :D In nato po ovulaciji če veš kdaj je bila je varno dokler ne pride M, tik pred M mi pa itak sploh ni do sexa...
Jz vzamem v zakup nek riziko, da vedno lahko zanosim, ne glede ne zaščito.
ajetamkincer
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 3
Na forumu od: 7. 10. 2015

Neprebrana objavaNapisal/-a ajetamkincer » 07. Okt. 2015 15:41

Pozdravljene.

Stara sem 26let in po 8letih jemanja kontacepcijskih tablet sem letos maja z njimi prenehala. Od maja do konec meseca avgusta nisem imela menstruacije. Nakar sem imela krvavitve 3dni ampak skoraj da nič posebnega.

Bila sem na ultrazvoku in ginekolog pravi, da bi naj bilo vse vredu. Sedaj ko bi naj spet imela menstruacijo spet zelo malo oz skoraj nič krvavitve in še to samo da, ali dva.

Se mi pa zdi da odkar ne jem tabletk imam same zdravstvene težave:
- krvaveče dlesni
- izpadanje las
- bolečine v trebuhu
- vnetja intimnih predelov
- neprestana utrujenost...

Zanima me, če ima katera kakršne koli podobne izkušnje ???
BlackLotus
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 28
Na forumu od: 12. 1. 2013

Neprebrana objavaNapisal/-a BlackLotus » 10. Okt. 2015 17:19

Katere si pa jemala?

Mogoče se ti je to pojavilo zaradi spremembe v telesu. Ko sem jih jaz nehala jemat, mi je farmacevt povedal, da telo rabi tja do pol leta oz. še več, da začne normalno funkcionirat. Sem imela pa tud enak problem s sečnico - pojavil se mi je nek papilom in sem dobila antibiotike in sem se s pitjem brusničnega čaja pozdravila. Je pa res, da sem imela takrat tudi stresno obdobje na faxu in je očitno tudi to doprineslo.
Če po pol leta ne bo z ničimer bolje, se odpravi kar k zdravniku, drugače pa poslušaj svoje telo in delaj vse, tako kot tebi paše.
Vse bo ok :)
CaliLove*
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1011
Na forumu od: 31. 1. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a CaliLove* » 10. Okt. 2015 17:36

Meni so kontracepcijske cisto porusile hormonalno ravnovesje. Pred jemanjem vse ok, redna mesntruacija, po prenehanju pa sem imela vsakic pred menstruacijo rahle krvavitve, ki so trajale vsaj en teden preden se je prava menstruacja sploh zacela. Ginekologinja je rekla, da vse izgleda ok, ampak jaz vem, da sem imela hormone cisto zmesane, vzrok pa sem prepricana, da so bile KT. To se mi je vleklo par let, dokler nisem zacela jemat zeliscni prehranski dodatek, ki ureja hormone, tako da nimam vec vmesnih krvavitev vsak mesec.
I can explain it to you. But I can't understand it for you.

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov

cron