Mobing - nasilje na delovnem mestu

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Kdo so žrtve psihičnega nasilja imenovanega mobing?

Ljudje, ki jih tako in tako nihče ne mara.
1
3%
Čudaki, ki s svojim obnašanjem izzivajo težave.
1
3%
Nesposobneži, ki ne prenesejo kritike.
0
Brez glasov
Premalo samozavestni, ki se ne znajo postaviti zase.
7
18%
Žrtev mobinga je lahko vsak.
30
77%
Skupaj glasov : 39

Uporabniški avatar
Cosmopolitan
Uredništvo revije Cosmopolitan
Prispevkov: 81
Na forumu od: 26. 8. 2004
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Cosmopolitan » 21. Sep. 2007 12:21

Draga Cosma bejba,

v uredništvu pripravljamo članek o mobbingu oziroma psihičnem nasilju na delovnem mestu. V želji, da bi spregovorili tudi o dejanskih izkušnjah naših bralk, te prosimo za tvoj prispevek.

Če si v službi in imaš izkušnje z omalovaževanjem, šikaniranjem in drugimi vrstami psihičnega nasilja na delovnem mestu, ali pa imaš prijateljico, ki ima takšne težave, te prosimo, da nam zaupaš svojo zgodbo.
Uporabniški avatar
son_čnica
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 37
Na forumu od: 5. 9. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a son_čnica » 21. Sep. 2007 13:17

žrtev mobinga je lahko vsak. Je pa po mojem mnenju res, da imajo več možnosti osebe, ki se že na prvi pogled ne znajo postaviti zase. Vedno namreč obstaja kdo, ki mu izživljanje nad šibkimi predstavlja neizmerne užitke.

Sama nimam takšnih problemov in upam, da jih tudi ne bom imela. :)
Uporabniški avatar
alfa159
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 18
Na forumu od: 1. 8. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a alfa159 » 22. Sep. 2007 11:28

Sem mlada nosecnica skoraj pred porodom.Sef me je, ze ko sem sla na bolnisko zaradi resnih nosecniskih tezav,takoj napadel po telefonu kaj se jaz grem da bo prijavu mene in ginekologa....In se mnogo grdih besed mi je izrekel.Borim se za svoje in otrokovo zdravje on pa me neprestano nadleguje ne izplacuje denarja in potem me po telefonu verbalno napada ko vidi da se pozanimam za svoje pravice.Zaradi stresa pa me zacne vse boleti.Obnasa se kot da sem jaz kriva za moje zdravstveno stanje(nezmoznost dela). :/
Uporabniški avatar
volley girl
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 17
Na forumu od: 16. 8. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a volley girl » 22. Sep. 2007 21:11

Pri nas se pa to žal pojavlja v vedno hujši obliki. Najprej je bilo nekaj tega med sodelavci, vendar nikogar ni preveč skrbelo. Tisti, ki so to počeli, so si pač v določenem obdobju izbrali določeno "žrtev", a nikoli ni prav dolgo trajalo.
No, zdaj pa je vedno huje, sploh odkar je prišel nov šef. :( :( Psihičnega nasilja, omaloževanja in še česa je vedno več s strani starejših do (nas) mlajših, žal pa tudi med mlajšimi samimi.
Podatek, da si (nas) trenutno več kot polovica želi zamenjati službe, verjetno pove dovolj...
Uporabniški avatar
LARIKA
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1209
Na forumu od: 6. 2. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a LARIKA » 25. Sep. 2007 18:34

Žrtev mobinga je lahko resnično vsak. Pri nas v podjetju smo imeli pred 14 dnevi ravno anketo o tem. In seveda, se mi ni zdelo, da bi bil kdorkoli pri nas nadlegovan v kakršnemkoli pomenu. Zdaj ko sem prišla z izobraževanja, pa imam mogoče občutek, da bi se našel tudi kdo za katerega mislim, da mogoče kakšno stvar jemlje oz občuti kot mobing.
Ženske moramo biti lepe, da nas moški ljubijo, in neumne, da lahko ljubimo njih.
Coco Chanel
nova punca
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 6
Na forumu od: 5. 2. 2007
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a nova punca » 03. Okt. 2007 13:53

jaz pa imam sodelavko, ki je desna roka od direktorja in glede na to, da je on tujec skoraj vedno le ona komunicira njim... je pa tako, da vedno grozi, npr. pazi se ali pa boga ti če se mi zameriš... in to ne samo nad mano, čeprav sem jaz njena glavna žrtev je tukaj tudi par drugih. problem je v tem, da smo majhno podjetje 7 zaposlenih. ni me strah, da bi hotela ona moje delo, ker ga ne zna opravljati - računovodstvo, problem je v tem, da še svoje delo ne zna opravljati in moram vse jaz narediti ter jo še pred direktorjem zagovarjati, nato pa ona njemu reče, da kako ona sama skoraj vse naredi in podobno, mislim da če se ji kdo zameri, lahko reče le eno besedo in gre ta oseba domov.... razmišljala sem, da bi šla proč ampak to delo mi je fullll všeč, tudi plača je sorazmerno ok (1000 €), skratka ne vem kaj naj naredim... dela ne dobiš takoj, že kar nekaj časa mal čekiram okrog ampak nič pametnega - tu sem 2 leti, sem pa prej iskala službo 3 leta neuspešno...
full je bad, ker prideš v službo dobre volje, pol pa te vse zamori in greš zvečer domov čisto potrt in si obljušiš, da bo temu konec, ampak kaj ko je spet drugi dan isto... skrtatka začaran krog... :cry: :cry: :cry:
ljubezen boli šele takrat, ko te ljubljena oseba zavrne...
mobbing
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 1
Na forumu od: 17. 10. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a mobbing » 18. Okt. 2007 14:48

Hvala vam, če ste že obiskali našo stran www.mobbing.si oz. Bomo vsi ustvarjalci veseli, če jo boste kdaj v prihodnje in povedali o njej svoje mnenje. Do konca leta 2007 bi radi zbrali še ves ostali material na to temo, se pravi vse, kar se je v sloveniji v letošnjem letu o tem dogajalo, pisalo in govorilo.

Če imate kakršen koli material, ali pa le svoje mnejne o teh pojavih v sloveniji nam to prosim čimprej pošljite na naš email info@mobbing.si

Iščemo pa tudi pomoč, seveda najlažje se to naredi z denarjem, dobrodošle pa so tudi ideje nasveti in konkretni podatki na koga in na kakšen način se lahko obrnemo za podporo in pomoč, da bi lahko plačali stroške in obdržali to našo stran tudi v letu 2008 in v vseh letih, ki temu še sledijo.



Aleš Drobnič
Uporabniški avatar
tayataya
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 10
Na forumu od: 25. 10. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a tayataya » 25. Okt. 2007 22:02

jaz sem tudi imela veliko problemov z iskajem sluzbe, zato sem pozirala marsikaj od sefa! zalitve, kricanje, spravljanje v sramoto pred sodelavci in delavci iz sosednjih pisarn, spolno nadlegovanje, klici v cudnih nocnih urah in med vikendi... nekateri si res privoscijo marsikaj!!! zdaj sem dala odpoved, ker nisem vec zdrzala tega....seveda mi ne da zadnje place, pa se grozi mi... prakticno sem mu delala vse .... od prodaje do zaposlovanja delavcev, obracunavanja plac, marketinga....zdaj pa sem brez sluzbe.... kot obsedena sem cele dneve (ze 2tedna)na netu. pisem prosnje, klicarim folk, za sluzbo, vendar .... ne morem verjet!!!!
jaz ne vem, kaj majo nadrejeni od tega da se izzivljajo nad podrejenimi in res ne vem zakaj ne razumejo, da je sprosceno vzdusje v sluzbi veliko bolj efektivno za delavce, saj ce z veseljem hodis delat pomeni veliko!!! tezko mi je, da sem brez sluzbe, vendar sem vesela, da sem se postavla zase in resla tistega kretena!!! verjam vase in svoje sposobnosti in vem da bom kmalu nasla boljso sluzbo!!!
Uporabniški avatar
uršy
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 641
Na forumu od: 6. 7. 2004
Kraj: najlepše mesto

Neprebrana objavaNapisal/-a uršy » 25. Okt. 2007 22:31

jst kr pikce dobim, k slišm, da je kdo mobingiran, šikaniran ..... v nasprotju z večino jst namreč mislm, da je ponavad kej narobe s tistim, ki je kao mobingiran, in ne z delodajalcem .... seveda so tut izjeme, ampak večinoma so to res težki in napsihirani ljudje ..... pa ne govorim kr tko, ampak delam tako delo, pri katerem spoznavam tut takšne in drugačne mobingirance in v veliki večini so to taki ljudje, za katere se sploh ne čudm, da se jih v službi pač želijo znebit ..... pa ne me zdej napadat, ampak tako je pač moje mnenje :wink:
Uporabniški avatar
tayataya
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 10
Na forumu od: 25. 10. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a tayataya » 25. Okt. 2007 22:46

jaz dvomim, da se me je hotu znebit, ker drgac me nebi klicaru in prosu da pridem nazaj!!!! po moje se je sam njegov bolan ego hotu "vazit" pred drugimi, izpadu pa je mona!!!
spostujem tvoje mnenje, sam v mojem primeru nimas prav!!!
Uporabniški avatar
uršy
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 641
Na forumu od: 6. 7. 2004
Kraj: najlepše mesto

Neprebrana objavaNapisal/-a uršy » 25. Okt. 2007 22:55

lej ^^ tvojga posta sploh nism brala in ga tut še zdej nism (se mi ne lup in sm sam iz svojih izkušenj pisala), sm pa tut napisala, da so izjeme - mogoče si ti med njimi - ne vem .....
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2627
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 26. Okt. 2007 8:43

Ja, jaz imam sama pri sebi tudi malo "politično nekorektno" mnenje o tem. Verjamem, da so nekateri šefi res obup in da res prihaja do pravega nadlegovanja in psihičnega nasilja, ne pa vedno.

Od vrtca naprej se nekateri starši vedejo pretirano zaščitniško do svojih otrok. Za vsako slabo oceno, kritiko, ... letijo v šolo na pogovor k učitelju. Prav zgrozila sem se, ko sem videla, da to obstaja še na faksu. Res, starš telefonira profesorju, da se mu ne zdi prav, da je dete dobilo samo 7 na izpitu (s tem, da starša na izpitu seveda ni bilo zraven) in naj mu omogočijo ponovno opravljanje izpita itd.
Vsakemu se kdaj zgodi krivica že v vrtcu, šoli ali na faksu ... ampak s tako "zaslombo" doma, se bo marsikomu zdelo krivica vse, tudi če je čisto sam kriv. Pa tudi če je res krivica, je včasih bolje kaj požreti in dobiti tršo kožo. Ali pa se sam postaviti zase ...

Ko prideš enkrat v službo, pa ni več mamice, ki bi ukrepala proti nepravičnemu šefu in žleht kolegom ... in travme so tu.

Ne pravim, da je vedno in povsod tako, ampak vsaj nekateri primeri t.i. mobinga bi po moje lahko spadali v to kategorijo ...
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
tayataya
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 10
Na forumu od: 25. 10. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a tayataya » 26. Okt. 2007 15:16

tud jaz mislim, da je cist aut da so sarsi tolko zascitniski in da so nekateri tolk razvajeni da dobijo vse...
... sam....
zdaj hoces rect da je nadlegovanje sefa in neprimerno psihicno nasilje ter izsiljevanje odvisno od zaposlenega?
jaz mislim da taksni sefi morajo
PRVO: urejat probleme pr seb in ne se izzivljat nad podrejenimi!!!!
DRUGIČ: pa se lepo pomenit, kaj jim ni prav, kaj pricakujejo in zahtevajo.
TRETJIČ: če zaposlen ne odgovarja kriterijam zaposlitve oz.ce ne opravlja svoje sluzbe, mu dat odpoved in poiskat drugega zaposlenega!!!!

mislim da psihicno nasilje ne pelje nikamor!!!
na lep nacin se da vse zmenit!!!
Uporabniški avatar
kepka
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1656
Na forumu od: 24. 10. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a kepka » 26. Okt. 2007 16:56

kr.ena napisal/-a:Prav zgrozila sem se, ko sem videla, da to obstaja še na faksu. Res, starš telefonira profesorju, da se mu ne zdi prav, da je dete dobilo samo 7 na izpitu (s tem, da starša na izpitu seveda ni bilo zraven) in naj mu omogočijo ponovno opravljanje izpita itd.


:eek: Pri nas na faksu nikoli ne naredis tistega izpita vec, v kolikor bi starsi klicali profesorja :lach:

Hvalabogu pa o temi nimam nic pametnega za povedat.
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2627
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 26. Okt. 2007 21:16

tayataya napisal/-a:tud jaz mislim, da je cist aut da so sarsi tolko zascitniski in da so nekateri tolk razvajeni da dobijo vse...
... sam....
zdaj hoces rect da je nadlegovanje sefa in neprimerno psihicno nasilje ter izsiljevanje odvisno od zaposlenega?
jaz mislim da taksni sefi morajo
PRVO: urejat probleme pr seb in ne se izzivljat nad podrejenimi!!!!
DRUGIČ: pa se lepo pomenit, kaj jim ni prav, kaj pricakujejo in zahtevajo.
TRETJIČ: če zaposlen ne odgovarja kriterijam zaposlitve oz.ce ne opravlja svoje sluzbe, mu dat odpoved in poiskat drugega zaposlenega!!!!

mislim da psihicno nasilje ne pelje nikamor!!!
na lep nacin se da vse zmenit!!!

Se strinjam. Hočem reči le, da je včasih možno, da kakšna preobčutljiva, razvajena oseba vzame vsako kritiko kot nasilje ... ker je enostavno navajena, da ji gre vse gladko in da je najboljše in najpametnejše bitje pod soncem.

Verjamem, da mobing res obstaja. In je obsojanja vreden. Ampak tako kot pri spolnem nadlegovanju na delovnem mestu, se včasih tudi tu pretirava. Po moje.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov