Fotografija/fotografiranje #2

Vse za prave računalniške frike, fotografijo in mobilno tehnologijo

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
*skokica*
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 411
Na forumu od: 1. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a *skokica* » 05. Avg. 2009 12:54

Pa saj n4stk4 ni nikjer napisala, da je strokovnjakinja. S tem obdelovanjem fotk ste pa tudi že sitne (še iz prejšnje teme). Ne pravim, da jih je nujno treba obdelat ali pa da se jih ne sme, naj pač vsak fotograf dela kar mu paše, dokler obdelava ne gre v esktreme. Ti si pač napopala fotografa, ki očitno ne obdeluje svojih fotk, ampak malo si poglej naokoli, pa kakšno strokovno mnenje si o tem preberi. Seveda so tudi mnenja deljena, ampak načeloma je v profi svetu posprodukcija del vsakdana. Včasih se je postprodukcija pač odvijala v temnicah, danes pa v Photoshopu oz. Lightroomu.
Uporabniški avatar
KiLLyKa
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 735
Na forumu od: 23. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a KiLLyKa » 05. Avg. 2009 12:56

n4stk4 napisal/-a:Jaz ne delam fotk v photoshopu, če je to slučajno letelo na mene, ampak velika večina fotografov (profesionalnih) svoje fotke obdela.


A tole ni obdelano? :) Na fotki je zlo mal "navadnega" ostalo, glede na to da je pol fotke popeglane totalka :)

If you don't like me there's nothing I can do - NEWS FLASH BITCH, I don't live to please you.
Uporabniški avatar
puma
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1108
Na forumu od: 21. 8. 2004
Kraj: na drugi strani ... morskega travnika, kjer se preliva Ljubezen ... skrita v kapljici Vesolja...

Neprebrana objavaNapisal/-a puma » 05. Avg. 2009 13:19

*skokica* napisal/-a:Pa saj n4stk4 ni nikjer napisala, da je strokovnjakinja. S tem obdelovanjem fotk ste pa tudi že sitne (še iz prejšnje teme). Ne pravim, da jih je nujno treba obdelat ali pa da se jih ne sme, naj pač vsak fotograf dela kar mu paše, dokler obdelava ne gre v esktreme. Ti si pač napopala fotografa, ki očitno ne obdeluje svojih fotk, ampak malo si poglej naokoli, pa kakšno strokovno mnenje si o tem preberi. Seveda so tudi mnenja deljena, ampak načeloma je v profi svetu posprodukcija del vsakdana. Včasih se je postprodukcija pač odvijala v temnicah, danes pa v Photoshopu oz. Lightroomu.


če ti je tema glede obdelovanja tako sitna, čemu jo potem še dalje vlačiš naprej?

kar se pa tiče mojga komentarja pa ta ni letel na ali profesinalni fotografi morajo ali ne smejo fotke obdelovat, ampak je se je začelo z komentarjem n4stk4-e, češ da profi fotografi obdelujejo fotke, ker drugače te ne bi bile nič posebnega.
Če fotka nima v sebi 'tistega' jo lahko še tako obdeluješ pa bo še vedno prazna ...

... in res, da nikjer ni izrecno napisala, da je strokovnjakinja, sam potem naj bo temu primeren tud attitude

...
Uporabniški avatar
Yazmeen
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2376
Na forumu od: 18. 7. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Yazmeen » 05. Avg. 2009 14:50

Vau, ste se pa razgovorile :)

Jst se na fotografijo še ne spoznam, sm čisti amater. Mam enga navadnga digitalca za 200 € in škljocnem tist, kar se mi zdi lepo za pogledat :D Sj sm že dajala gor svoje fotke, ki so enmu laiku tko 'od oka' lepe, kšn profi se pa pomojem sam za glavo drži :D Ne vem, jst sm si za začetek hotla mal boljšga kompakta kupt (mi tud lahko ker/a kej predlaga), nekoč pa mogoče tud DSLR-ja. Zaenkrat se pa še ne vidm v tem, pa tud zaenkrat mi še ni do tega, da bi mogla še ne vem kakšno opremo zravn kupvat in povsod s sabo nost, kadar bi mela namen kej slikat. To se men zdi tko za profije :D Sj pravm, čez čas, mogoče.

Mnenja so dobrodošla :)
...let's have some fun, this beat is sick, I wanna take a ride on your disco stick...
Uporabniški avatar
n4stk4
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 156
Na forumu od: 23. 7. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a n4stk4 » 05. Avg. 2009 15:50

killyka, delanje fotografij v photoshopu je čist nekaj drugega kot obdelava. kot delanje sem jaz razumela fotomontaže, ko skupaj zmiksaš več fotografij, da izpade posebno, drugačno (s tem se nekateri prav ukvarjajo, velik dobrih fotomontaž se najde na deviantartu na primer). jaz pa svoje fotke obdelam.
mogoče tale portret moje sestre zgleda kar precej zlikan (al kko ste že rekl), ampak sem tako nardila, ker mi je sestra rekla. če bi blo po mojem okusu, ga ne bi tako zelo obdelala. poglej drugi 'portret' - ta je nekako bolj po mojem okusu. :D

puma res ne vem zakaj bi mogu vsak fotograf (no ... jst sm totalni amater na tem področju in ne poznam veliko fotografov) poznat tiste profesionalce. pomoje določenega fotografa ne bi prepoznal ravno vsak, sploh če bi dobil servirane njegove fotke, ki ti recimo niso neki fuuuul všeč.
in da ne boš misla, da se usmerjam samo v fotkanje rožic in me zato drugi motivi sploh ne zanimajo. ampak mene nekatere fotke enostavno niso dovolj pritegnile, da bi se lahko hudo poglabljala v to. vsak ima svoj stil, vsak lahko reče, da mu nekaj ni všeč, se mu zdi preveč umetno, ali pa premalo. mogoče se bodo njegovi motivi nekomu 'usedli v srce', nekomu pa se zdijo čisto vsakdanji in izpeti. in nekomu bodo všeč moje fotografije, nekdo pa se bo nad njimi zgražal.

veliko pri vsem pomeni tudi ime. ne vem kakšno bi bilo tvoje mnenje, če bi kakšen amaterski fotograf tukaj prilepil podobno fotografijo - neobelano fotografijo galebov z nekaj malega šuma in zamegljenosti v črno beli tehniki. mogoče bi rekli da ni nič posebnega, nekomu pa bi bilo to všeč.
in ne misli zdej, da ker sem rekla, da mi njegove fotografije niso všečne, da zato kar mislim, da sem nek strokovnjak, ker nisem. in vsak, čisto vsak, ima pravico do svojega mnenja in kritike. in nisem nikjer rekla, da bi bile njegove slike boljše, če bi jih obdelal.

Neobdelana fotka v veliki večini primerov pač ni nič posebnega - s tem nisem ciljala na profesionalne fotografe, ampak nasploh na vse fotografije (tudi tiste posnete s kompaktom). včasih ti pač ne uspe izostriti pravilno ali pa je na fotki enostavno preveč motečih elementov, ki se jih na srečo lahko znebiš s funkcijo blur. in fotka v tem primeru lahko celo pridobi vsebino, ki drugače na primer ne bi tako zelo izstopala. :) je pa itak možno, da lahko tudi neobdelana fotka zadane, se ti zdi reees zelo lepa, ker se je fotografu posrečilo ali pa pač obvlada :cool:

obdelava ni nujno potrebna, je pa v določenih primerih zelo dobrodošla in nikoli nisem trdila, da ČISTO VSE fotografije potrebujejo obdelavo. nekatere so popolne tudi brez. in nekomu se zdi nekaj boljše v modrem odtenku, kot pa v originalno zelenem. vsak posameznik se odloči kaj je njemu lepše in če se vam zdijo nekatere fotke pretirano obdelane, je to pač vaša stvar.
in ne, svojih fotografij nisem lepla zato, da bi mi lahko tule govorili kako so lepe. še večkrat jih prilepim tja, kjer mi lahko kdo poda kakšno kontruktivno kritiko, pove kaj delam narobe in kaj je dobro in se iz tega lahko kaj naučim (ker to rabi čisto vsak). se opravičujem, če sem na kakršenkoli način izpadla zadirčna ali sem kogarkoli užalila, to res ni bil moj namen.
Uporabniški avatar
KiLLyKa
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 735
Na forumu od: 23. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a KiLLyKa » 05. Avg. 2009 17:26

okej pol, sm mislla da si govorila, da jih sploh ne obdeluješ. Narobe sm razumela pol, sori :)
If you don't like me there's nothing I can do - NEWS FLASH BITCH, I don't live to please you.
Uporabniški avatar
puma
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1108
Na forumu od: 21. 8. 2004
Kraj: na drugi strani ... morskega travnika, kjer se preliva Ljubezen ... skrita v kapljici Vesolja...

Neprebrana objavaNapisal/-a puma » 05. Avg. 2009 18:30

n4stk4 ... pisala sem ti o prepoznavanju dobrega dela, ki ga ti pač ne prepoznaš.
Dokler sama ne prepoznaš dobre fotke, potem tud pri sebi ne moreš biti kritična.

moja reakcija na tvoje mnenje je nastala predvsem zato, ker sama nisi profesionalna fotografinja (v bistvu nisi niti fotografinja, razen če v ta segment uvrščamo vse osebe, ki znajo šklocat po aparatu) ... in daješ neumestne in neutemeljene izjave v smislu kaj počnejo profiji in kako gledajo na fotke z npr.šumom.
Taka izjava je le plod tvojega mnenja in dojemanja in ne plod fotografov, zato preskoči posploševanje, ki jih začneš z 'večina profesionalnih fotografov ...'

... v bistu pa dojemam, da si na začetku poti ... in naj ti bo učenje prijetno ter zabavno :)
Uporabniški avatar
n4stk4
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 156
Na forumu od: 23. 7. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a n4stk4 » 05. Avg. 2009 20:00

končno si ugotovila.
jaz sama pri sebi vem kaj je všeč meni in to tudi povem. sprejmem kritiko svojih fotografij, ampak rada tudi kaj sama dodam. in niti slučajno mi ne pade na pamet, da bi rekla da so mi njegove fotke super, najlepše in najboljše ter da so resnično izjemne, samo zato, ker na wikipediji piše, da profesionalni fotograf in je imel preko 1500 razstav.
je res, da se s tem ukvarjam v postem času, kot hobi, zato o kvaliteti/lepoti fotografije govorim kar vidim skozi svoje oči in ne skozi oči ocenjevalca prof. fotk. če te je pa to tako razjezilo, ti pa ne morem pomagat.

jaz lahko rečem, da ima moja prijateljica izjemne fotografije, čeprav se nekomu ne bo zdelo tako in mojega mnenja ne poskušaj spodkopavati zato, ker obstaja nevem koliko profesionalnih fotografov, ki živijo od tega posla. podala sem svoje mnenje o fotografiji, moj pogled na stvari in kako se jaz tega lotevam in amaterskega fotografiranja pač ne moreš primerjati z enim profesionalnim. s tem je debata, z moje strani, zaključena.
lp
Uporabniški avatar
puma
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1108
Na forumu od: 21. 8. 2004
Kraj: na drugi strani ... morskega travnika, kjer se preliva Ljubezen ... skrita v kapljici Vesolja...

Neprebrana objavaNapisal/-a puma » 05. Avg. 2009 20:54

n4stk4 napisal/-a:jaz lahko rečem, da ima moja prijateljica izjemne fotografije, čeprav se nekomu ne bo zdelo tako in mojega mnenja ne poskušaj spodkopavati zato, ker obstaja nevem koliko profesionalnih fotografov, ki živijo od tega posla.
lp


:lol: o čem zdaj ti?
zakaj bi naj spodkopavala tvoje mnenje o fotkah tvoje frendice, ki jih sploh videla nisem in kaj imajo zdaj s tem veze fotografi, ki živijo od tega posla?? :D

ampak važno, da je tema zate zaključena in da znaš sprejemat kritiko :D
Uporabniški avatar
Ajča
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1369
Na forumu od: 1. 6. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Ajča » 29. Avg. 2009 21:10

No punce zdaj imamo šanso, da se prijavimo na natečaj:
Mednarodni fotografski natečaj 2009 (National Geographic)
Glede na to, da je že čez en mesec konec, se bom lotila še malo slikanja. Dve fotografiji imam že zbrani (narava), mislim pa še poslati eno v kategoriji "ljudje".
A goal without a plan is just a wish.
Uporabniški avatar
g00fy_qa
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2032
Na forumu od: 22. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a g00fy_qa » 29. Avg. 2009 22:32

^^ Lahko vidimo tvoj trenutni izbor? :)
Uporabniški avatar
Ajča
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1369
Na forumu od: 1. 6. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Ajča » 30. Avg. 2009 7:47

Lahko ti pokažem na sredini septembra, ko bom vse imela zbrane, ampak po mailu, ker ne maram objavlat stvari na internetu :)
A goal without a plan is just a wish.
Uporabniški avatar
g00fy_qa
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2032
Na forumu od: 22. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a g00fy_qa » 30. Avg. 2009 9:39

^^ Ok, sem ti poslala tudi ZS. :)

Če bom jaz v tem času kaj dobrega pofotkala tudi mogoče pošljem. Trenutno čakam nov fotoaparat, ko ga dobim pa se bo itak na veliko fotkalo. :D
Uporabniški avatar
Libido.
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2891
Na forumu od: 30. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Libido. » 04. Sep. 2009 21:27

ena posneta s telfonom, neobdelana :)

Slika

zadnje cajte se bolj malo ukvarjam s fotografijo .. nimam fotoaparata in nimam časa :(
Let's swim to the moon .....
Uporabniški avatar
haley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4998
Na forumu od: 20. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a haley » 04. Sep. 2009 21:28

^^ful lepa slikca!

Vrni se na Računalništvo, fotografija in mobilna tehnologija

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov